Έσπειραν σεισάχθειες, θερίζουν ανακεφαλαιοποιήσεις

Μέσα στον προεκλογικό ορυμαγδό υποσχέσεων του ΣΥΡΙΖΑ προς όλους, στελέχη του επανειλημμένα έλεγαν ή άφηναν να εννοηθεί ότι όταν γίνουν κυβέρνηση θα προχωρήσουν σε κάποιου είδους «σεισάχθεια», ελάφρυνση ή κούρεμα των υποχρεώσεων των πολιτών προς τις τράπεζες. Μέσα στο γενικότερο κλίμα που δημιουργήθηκε, φαίνεται ότι στο πρώτο τετράμηνο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ πολύς κόσμος σταμάτησε να εξυπηρετεί τις υποχρεώσεις του, ακόμη και αν είναι σε θέση να το κάνει, εν αναμονή τέτοιας ευνοϊκής ρύθμισης.

Οι αριθμοί είναι εφιαλτικοί. Τα λεγόμενα «κόκκινα δάνεια» από 80 δις ενδεχομένως να έχουν φτάσει και τα 100, την ίδια ώρα που οι καταθέσεις πέφτουν με γρήγορο ρυθμό. Είναι προφανές ότι, την ώρα που δεν μπορεί να κλείσει ούτε καν δημοσιονομικό κενό 2-3 δις, είναι εντελώς αδύνατο να παρέμβει η κυβέρνηση με οποιονδήποτε τρόπο, με χρήματα των φορολογουμένων, για την ελάφρυνση «κόκκινων δανείων» της τάξης των 100 δις. Ανεξαρτήτως του αν είναι ηθικό, είναι σίγουρα απολύτως ανέφικτο. Κάτι τέτοιο θα απαιτούσε άμεση ανακεφαλαιοποίηση των ήδη εύθραυστων τραπεζών, και χρήματα για κάτι τέτοιο ούτε υπάρχουν, ούτε προβλέπονται από κάποιο «εξωτερικό πακέτο».

Άλλη μια ανεδαφική υπόσχεσή τους οδεύει προς τα αζήτητα. Όταν σπέρνεις «σεισάχθειες» είναι σίγουρο ότι θα θερίσεις ανακεφαλαιοποιήσεις. Και αν δεν έχεις τα χρήματα να τις κάνεις, τότε απλώς λαϊκίζεις, για να κερδίσεις την εξουσία. Αλίμονο σε όσους τους πίστεψαν.

 

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Real News στις 30 Μαΐου 2015

Σχολιάστε