Χρειάζεται μεταρρύθμιση το Ασφαλιστικό;

Ρωτάνε πολλοί, γιατί η Τρόικα (ονομαζόμενη πλέον «Θεσμοί») επιμένει τόσο πολύ στη μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού; Πρόκειται για εμμονή τους, για έκφραση αναλγησίας, ή κάτι άλλο;

Το Ασφαλιστικό μας όχι απλώς δεν είναι βιώσιμο, αλλά έχει καταρρεύσει ήδη, απλώς δεν το έχουμε παραδεχτεί. Είναι σαν τον νεκρό πριν έρθει ο γιατρός να πιστοποιήσει τον θάνατό του: νεκρός είναι, απλά δεν υπάρχει ακόμα επίσημη πιστοποίηση. Δυο-τρεις αριθμοί το αποδεικνύουν: 28 δις τον χρόνο κοστίζουν οι συντάξεις, από αυτά μόνο 15 καλύπτονται από ασφαλιστικές εισφορές. Τα υπόλοιπα 13 καταβάλλονται από τον Προϋπολογισμό, δηλαδή από τους φόρους μας. Από δε το σύνολο της φορολογίας των ιδιωτών το Δημόσιο εισπράττει μόλις 7 δις. Αυτά δεν φτάνουν ούτε για τις συντάξεις όσων είναι κάτω των 65 ετών, οι οποίοι εισπράττουν 8 δις ετησίως.

Είναι προφανές ότι αν λύναμε το Ασφαλιστικό, θα υπερβαίναμε οριστικά και την κρίση. Χρειάζονται όμως πλέον ριζικά μέτρα: εφαρμογή Εθνικής Σύνταξης στα 65 χωρίς εισφορές, τερματισμός των πρόωρων χωρίς λόγο συντάξεων, δραστικές περικοπές στα εξόφθαλμα «ρετιρέ» των συνταξιούχων, εφαρμογή κεφαλαιοποιητικού συστήματος στους νέους ασφαλισμένους, για όσους θέλουν σύνταξη μεγαλύτερη της Εθνικής. Είναι όμως αδύνατη μια τέτοια μεταρρύθμιση από τη σημερινή λαϊκίστικη Κυβέρνηση, που έχει πια αποδείξει ότι δεν θέλει να αλλάξει απολύτως τίποτα από τα κακώς κείμενα, έστω και αν αυτό σημαίνει την κατάρρευση της χώρας.

 

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Real News στις 7 Ιουνίου 2015

Advertisements

No comments yet»

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: